Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
HistorieLex
Opslagsværk med historiske begivenheder og begreber
Søg i portalen

5. maj 1945 - Danmarks befrielse

Af Palle Roslyng-Jensen


På vej mod befrielse
De fleste danskere havde flere gange siden 1943 troet, at de allierede (især de britiske) soldater ville invadere Danmark og drive de tyske soldater ud. Det var en blanding af håb om befrielse  og frygt for, at Danmark blev en krigsplads og dermed ville blive bombet.

De allierede

De allierede er betegnelsen for de lande, der under 2. Verdenskrig bekæmpede Tyskland, Italien og Japan (også kaldet aksemagterne). De vigtigste allierede var USA, Sovjetunionen og Storbritannien. 
Fra april 1945 var det klart for alle, at befrielsen snart måtte komme. De britiske og amerikanske tropper var gået over Rhinen i Tyskland ledet af den amerikanske general Eisenhower og den britiske feltmarskal Montgomery. Og de sovjetiske (russiske) tropper nærmede sig Berlin ledet af general Zjukov.

Samtidig blev alle større tyske byer bombet. Og tyskerne havde ikke længere benzin til de jagerfly, der skulle beskytte de tyske byer og  tropper.

Tyske soldater i Danmark
I april-maj 1945 var der stadig over 200.000 tyske soldater i Danmark. Mange af dem var enten meget unge, gamle eller også var de sårede og befandt sig i Danmark for at blive friske igen.

Alligevel er der er ingen tvivl om, at de kunne have gjort modstand, hvis der var landsat allierede tropper i Danmark, eller hvis den danske modstandsbevægelse skulle have ydet modstand mod dem.

Tysk overgivelse

Den 30. april 1945 begik Hitler selvmord i Berlin. USA, Storbritannien og Sovjetunionen havde indgået en aftale om, at Tyskland skulle overgive sig til de allierede uden at stille krav. Det betød, at det var helt op til de allierede, hvad der skulle ske med Tyskland, når landet havde overgivet sig.

Omkring den 1. maj 1945 havde britiske soldater indtaget Hamburg, og de var på vej mod Holsten og Slesvig og dermed Danmark. De sovjetiske tropper kom mod vest langs Østersøens kyst mod Lübeck og havde dermed også retning mod Danmark.

Da de tyske tropper i Nordvesttyskland og i det nordlige Holland ville overgive sig, blev overgivelsen modtaget af Montgomery. Han fik medtaget Danmark i overgivelsen. 

Årsagen var, at man dermed undgik krig i Danmark, men Storbritannien undgik også, at de sovjetiske tropper kom til Danmark. Det gjaldt dog ikke Bornholm. Sovjetunionen ønskede kontrol med øen, der lå midt i Østersøen. Men da den tyske kommandant nægtede at overgive sig til Sovjetunionen, bombede sovjetiske fly Nexø og Rønne. Bornholm blev befriet af sovjetiske soldater, der blev på øen indtil juli 1946.


4. maj 1945

Den tyske overgivelse af Danmark blev offentliggjort i den britiske radio (BBC) om aftenen den 4. maj 1945. De fleste danskere opfattede ikke, at den tyske overgivelse først trådte i kraft den næste dag kl. 8 om morgenen.

Derfor strømmede mange ud på gaderne for at fejre. I stuerne rev man de sorte mørklægningsgardiner ned, tændte stearinlys i vinduerne og brændte gardinerne af på gaden.

Folk sang og dansede og svingede med Dannebrog, og nogle hoppede op på busser og sporvogne, som du kan se på fotoet øverst.

En dame fra Amager, der førte dagbog hele besættelsen skrev, inden hun gik i seng om natten: ”Den lykkeligste aften vi vist nogen sinde har oplevet. Glæden herhjemme er uden lige”.