Log ind
VÆRKTØJER
Notesbog
Din personlige notesbog til arbejdet på fagportalen
HistorieLex
Opslagsværk med historiske begivenheder og begreber
Søg i portalen

D-dag og de danske krigssejlere

af Anja og Silas Jonsbo

Den 6. juni 1944 invaderede de allierede Frankrig med 6.000 skibe, 156.000 soldater og 11.000 fly. Planlægningen havde taget flere år. Dagen kaldes D-dag, og den blev det store vendepunkt for de allierede i bekæmpelsen af Hitler og det nazistiske regime. 

Invasionen i Normandiet d. 6.juni for ca. 70 år siden, var den største flåde, verden har set. I alt 800 danskere deltog i den historiske operation. Fotografen er ukendt. © Scanpix.

Operation Overlord
De allierede ønskede at få fodfæste i Europa og genvinde kontrollen med det tysk-besatte Frankrig. Det skulle ske ved en invasion ved kysterne i Normandiet i det nordlige Frankrig. Operationen gik under kodenavnet ’Operation Overlord’, og er den største militære operation i historien.

Hvorfor hedder det D-dag?

D står for 'dag'. 
I militær-sprog bruges D-dag som en betegnelse for dagen, hvor en operation iværksættes. D-1 angiver dagen før, mens D+5 angiver fem dage, efter at operationen bliver igangsat.
På den måde kan militære ledere planlægge en operation uden præcist at kende eller angive en dato, så den kan holdes hemmelig.
Invasionen i Normandiet
Tropperne blev sejlet fra England på krigsskibe, og med mindre landsgangsbåde sejlede tropper ind til strandene. Samtidig bombede allierede fly tyskerne, og faldskærmssoldater blev kastet ned bag fjendens linjer, så de kunne afbryde tyskernes forsyninger.  Tyskerne forsøgte at stoppe invasionen ved at beskyde de allierede med store batterier (kanoner) og maskingeværer. 

Omkring 30 danske skibe og 800 danske søfolk deltog ved D-dag især med at sejle tropper og forsyninger. Omkring 15 danskere mistede livet.

Evald Brinck var en dansk krigssejler, der sejlede 11 gange mellem England og Normandiet i perioden mellem D-dag og besejringen af tyskerne. I april 2016 fortalte han til artiklen "”Last Man Standing – Historien om Springeren" til fyens.dk om D-dag: ”Tyskerne skød hver eneste, der hoppede i land. I løbet af en time lå hundredevis på stranden … der var mange af dem, der gled med tidevandet med fuld udrustning. De gik til bunds, og vi har aldrig set dem siden. Du kan tro, at vi tænkte på dem.” 

Operation Overlord kom til at vare i flere måneder og kostede omkring 425.000 menneskeliv. 
11 måneder efter D-dag sluttede krigen i Europa. 
 
Nogle af de mange soldater, der blev landsat på den franske kyst. Billedet er fra dokumentaren ”D-dag med danske øjne", 2015. Filmfotografen er ukendt.

De danske krigssejlere

De danske krigssejlere var søfolk, der d. 9. april 1940 fik beskeden om, at Danmark var blevet besat af tyskerne. Omkring 6.000 danske søfolk valgte at gå i de allieredes tjeneste i kampen mod Hitler og hans nazistiske regime. Krigssejlerne var med til at fragte forsyninger for de allierede under 2. Verdenskrig.

Undersøg historien

Se dokumentaren ”D-dag med danske øjne” fra 2015. 

Du kan vælge at sætte fokus på D-dag, på de danske krigssejlere eller på filmen som en kilde til historien om D-dag.

Sæt fokus på D-dag 
 • Hvad betyder ordet ’invasion’? Skriv først dit eget bud ned. Gå derefter sammen med to andre fra klassen, og bliv sammen enige om en definition. Lav derefter en fælles definition af begrebet i klassen. 
 • Hvorfor hedder det D-dag? 
 • Hvilke tre statsoverhoveder fra hvilke tre lande stod bag ’Operation Overlord’? 
Gå ind på Google Maps. Søg på ’Normandiet, Frankrig’. Find det sted på kortet, hvor de allierede gik i land på D-dag (se kysten ved de franske byer ’Caen’ og ’Bayeux’). 
Find derefter byen ’Calais, Frankrig’ ved at zoome ud på samme kort på Google Maps.
 • Hvorfor fandt invasionen ikke sted der? 
 • Hvordan løste de allierede problemet med, at der ikke var nogen havn der, hvor de invaderede Frankrig? 
 • Hvorfor var det så svært for de allierede at indtage strandene i Normandiet? 
 • Hvorfor var D-dag så vigtig for krigens videre forløb? 
Sæt fokus på de danske krigssejlere på D-dag 

Forestil dig, at du er en dansk krigssejler, der tænker tilbage på sin deltagelse på D-dag. Med afsæt i den information, du får i filmen, afslut følgende sætninger: 
 • Da jeg ankom til Frankrigs kyst, så jeg …
 • Jeg kæmpede for de allierede, fordi …
 • Min rolle på D-dag var at …
 • Det, der gjorde størst indtryk på mig, var …
 • Det, jeg følte den dag, var …
 • Det, jeg frygtede mest den dag, var …
 • Jeg var mest stolt af …
Du kan samle dine svar i arket, du finder i højre side.

Diskutér i klassen

 • Hvilken betydning har de danske krigssejleres indsats på D-dag haft for verdens syn på Danmarks rolle under 2. Verdenskrig?
Vurdér filmen som en historisk kilde: 
 • Hvilke slags kilder møder I i filmen? 
 • Hvad er kildens holdning/synsvinkel?
 • Hvad er kildens formål?
 • Hvor troværdig er filmen som kilde?
Du kan samle svarene i arket, du finder i højre side.